Om de zorg echt veilig te houden is het van belang dat we de kracht én de valkuilen leren kennen van verschillende normeringen. Zo kennen we allemaal de internationale ISO- normering en de hieruit voortgekomen Nederlandse NEN-normering. Beide normen worden door Stigah gehanteerd om de veiligheid van hulpmiddelen te borgen, maar wat is het verschil precies? Wat voegen deze normen toe binnen jouw zorginstelling?

Inspectie met NEN 7506 en ISO 10535 voor Tilliften

Alhoewel de ISO 10535 norm internationaal gebruikt wordt, brengt het volgen van uitsluitend deze norm enkele risico’s met zich mee. Met name de ruimte die deze voorschriften bieden voor eigen interpretatie, maakt dat Stigah keurmeesters de norm in diverse gevallen als onvolledig beschrijven.


Met de extra detaillering op inspectiepunten, verhoogt de NEN 7506 normering de veiligheidsstandaard bij inspecties in Nederland. Hiermee worden mogelijke veiligheidsrisico’s in de zorg beperkt en wordt eigen interpretatie van de voorschriften veelal voorkomen.

Aanscherping van veiligheidsvoorschriften

Keurmeesters van Stigah pleiten voor de aanscherping van veiligheidsvoorschriften. Voor een veilig hulpmiddel binnen de zorg is het tenslotte van belang zo volledig mogelijk te zijn in de inspecties.


Een voorbeeld: voor de inspectie van een tillift lezen keurmeesters in ISO 10535 ‘inspectie op onmiddellijk zichtbare onregelmatigheden en gebreken’. De medewerker moet in dit geval zelf bepalen wat deze onregelmatigheden inhouden. In NEN 7506 worden zij daarentegen ondersteund met duidelijke voorwaarden die worden gesteld aan de belangrijkste onderdelen van een tillift. Door deze onderdelen te controleren op zaken als beschadiging, draagcapaciteit en de werking van besturingstechnieken, kunnen zij de hulpmiddelen beter beoordelen en zowel de werking als een veilig gebruik garanderen.

Vergelijkbare situaties komen vaker terug. De NEN-norm gaat steeds opnieuw een stap verder in het duidelijk vastleggen van veiligheidsvoorschriften.

Verbetermogelijkheden van NEN 7506

Alhoewel de NEN 7506 veel completer is dan de ISO 10535, blijven er verbeterpunten. Uit praktijkervaringen van onder meer Stigah keurmeesters zijn er aanbevelingen om de norm aan te scherpen en daarmee de veiligheid van zowel patiënten als zorgmedewerkers te vergroten.

Voorbeelden hiervan zijn: inspectie op hygiëne, inspecties van slijtage op onder meer wielen en koppelingen, minder goed zichtbare beschadigingen, het testen van bevestigingen en de belasting van hulpmiddelen.

Verbeter de veiligheid in jouw zorginstelling

Wil jij meer weten over de verschillen tussen NEN- en ISO-normeringen en de impact die beiden hebben op de inspectie van jouw hulpmiddelen? Ben je benieuwd hoe je de veiligheid in jouw zorginstelling kunt verbeteren? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag verder.

Ben jij ook bij de webinar van de NEN op 16 februari?

16 februari geeft de NEN een webinar over de norm voor inspectie en onderhoud van patiëntentilliften. De norm is onderdeel van de internationale norm NEN-EN-ISO 10535.