Een veilig gebruik van tilbanden is essentieel. Denk eraan dat de mensen die in een tillift worden geholpen zeer kwetsbaar zijn. Wanneer zij komen te vallen kan het gemakkelijk slecht aflopen. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd zal bij ongelukken dan ook altijd onderzoeken wanneer en of de tilband op de juiste manier is geïnspecteerd.

In de praktijk zien we vaak dat deze inspectie wordt uitgevoerd door keurmeesters die ook de tilliften onderhouden en keuren. Maar helaas zien we ook dat niet alle tilbanden worden geïnspecteerd omdat ze op dat moment niet bij de tillift aanwezig zijn. Dit brengt risico’s met zich mee, want verreweg de meeste ongelukken gebeuren door beschadigde tilbanden en tilbanden die niet goed worden gebruikt of doordat tilbanden van verschillende fabrikanten worden gebruikt op verschillende tilliften.

Om ongelukken met tilbanden te voorkomen moet je daarom altijd voor gebruik het volgende
controleren:

  • Of de banden op de juiste manier bevestigd zijn aan de tillift.
  • Of de tillift én de banden van dezelfde fabrikant afkomstig zijn of zijn voorgeschreven door de fabrikant.
  • Of er geen beschadigingen of onvolkomenheden zichtbaar zijn.

Periodiek inspecteren

Een uitgebreide periodieke inspectie van een tilband blijft altijd noodzakelijk maar hoeft gelukkig niet elke dag te gebeuren. Op dit moment stelt de NEN7506 dat tilbanden minimaal 1 x per jaar geïnspecteerd moeten worden. Met de nieuwe ISO10535 wordt zelfs 1 x per 6 maanden voorgeschreven. Dit kan een uitdaging worden als keurmeesters maar 1 x per jaar langskomen voor onderhoud en de keuring van een tillift.

Een periodieke inspectie kan in principe ook door een ervaren zorgmedewerker zelf worden uitgevoerd. Deze medewerker moet echter wel over de juiste kennis en vaardigheden beschikken. Het is dan ook belangrijk om te weten wie er binnen jouw organisatie verantwoordelijk is voor de inspectie van je hulpmiddelen. Is dit een ergo coach of andere interne specialist? Of besteed jij de inspectie uit aan een onafhankelijke inspecteur of keurmeester?

Tilbanden inspectie met Stigah protocol

Ga je de periodieke inspecties zelf uitvoeren? Met het digitale inspectieprotocol van Stigah kan je dat eenvoudig zelf doen. Alle gegevens worden direct online vastgelegd en er wordt automatisch een PDF-rapport gegenereerd. Hierdoor heb je de keuringsgegevens van elke tilband altijd bij de hand. Door het Stigah protocol te volgen, weet je zeker dat je:

  • Alle veiligheidspunten van de tilband controleert
  • Voldoet aan de geldende wet- en regelgeving
  • Voldoet aan de NEN- en ISO-normeringen

Bovendien kun je bij een eventueel onderzoek van de IGJ aantonen dat jij de tilbanden altijd op tijd en op de juiste manier geïnspecteerd hebt.
Wil je zelf meer leren over het gebruik van tilbanden en wil je leren om periodieke inspecties van tilbanden zelf uit te voeren? Volg dan de Stigah Tilbanden Inspectie training.

Wil je meer weten, neem dan gerust contact met ons op.