Hoe kijken onze zuiderburen naar onafhankelijk keuren? Hoe ziet de wet- en regelgeving eruit in België? En welke waarde hechten Belgische zorgaanbieders aan Stigah protocollen? In gesprek met Heidi, sales & operational manager van Arda Medical, partner LDL group, bespreken we de waarde van onafhankelijk keuren en de kansen die digitalisering in de zorg ons biedt. We praten over onze waardevolle samenwerking en een krachtige toekomstvisie over landsgrenzen heen.

Wet- en regelgeving

De Nederlandse en Belgische markt verschillen aanzienlijk van elkaar als het gaat om wet- en regelgeving in het jaarlijks keuren van hulpmiddelen. Waar er bij een keuring in Nederland aan talloze normen moet worden voldaan, zijn hier in België geen duidelijke richtlijnen voor. 

Als Belgische dienstverlener biedt Arda Medical kwalitatieve keuringen, onderhoud en herstel van hulpmiddelen met een onafhankelijk kwaliteitslabel. Voor een veilig gebruik van hulpmiddelen hebben ze er, ondanks de minder strenge wet- en regelgeving, voor gekozen om hun keuringen uit te voeren aan de hand van Stigah protocollen.

Onafhankelijk keuren met Stigah als kwaliteitslabel

Net als in Nederland beschikken veel woonzorgcentra en ziekenhuizen in België over hulpmiddelen van verschillende merken en leveranciers. Omdat service aan een hulpmiddel hier alleen voor het eigen merk wordt uitgevoerd, kan het lastig zijn om de juiste keuringen en inspecties tijdig te laten doen. 

Om klanten te ontzorgen stelt Arda Medical zich dan ook tot doel om merk overstijgend en merk onafhankelijk te werken. Hiervoor volgen medewerkers opleidingen bij leveranciers, zodat ze op de hoogte zijn van aandachtspunten en vereisten van hulpmiddelen, en benut Arda Medical de onafhankelijke protocollen van Stigah. 

Met Stigah als erkend opleidingsinstituut voor onze keurmeesters, is de Stigah-certificatie voor ons hét kwaliteitslabel naar buiten toe. Het laat zien dat wij een totaalaanbieder zijn voor kwalitatieve en onafhankelijke keuringen. Als men aan Arda Medical denkt, moet men dus ook direct aan Stigah denken.” vertelt Heidi. 


Digitalisering en toekomstvisie

“Vandaag de dag is papierwerk achterhaalt”, zo stelt Heidi. Waar zij tot voor kort nog werkten met handgeschreven rapporten, wordt dit jaar de volledige workflow gedigitaliseerd. Het ontzorgen van klanten en het actief bieden van meerwaarde staat in deze digitalisering centraal. 

Sinds april keurt Arda Medical alle hulpmiddelen met de digitale protocollen van Stigah, maar hun visie gaat nog verder. Zo wordt er achter de schermen hard gewerkt aan het ontwikkelen van een virtueel paspoort. Ieder hulpmiddel krijgt hiervoor een unieke QR-code die alle benodigde informatie toont. Denk bijvoorbeeld aan de keurings- en onderhoudshistorie, technische informatie en handleidingen. 

Het doel is om klanten in deze omgeving ook de mogelijkheid bieden met een druk op de knop herstel van een hulpmiddel aan te vragen. De technische medewerkers van Arda Medical krijgen dan direct alle informatie van het hulpmiddel te zien en kunnen met de reparatie aan de slag. 

Daarnaast wordt er, in het kader van efficiënt hulpmiddelenbeheer, gewerkt aan een track & trace systeem waarmee klanten direct kunnen zien waar het hulpmiddel zich in het pand bevindt. Op deze manier werkt Arda Medical aan een totaalpakket om zorginstellingen te ontzorgen in keuringen, onderhoud en beheer. 

“Open kaart voor iedereen” zo noemt Heidi het. “Wat je rol ook is, van hulpverlener tot keurder of inspecteur, met de QR-code is alle voor jou relevante informatie van een hulpmiddel altijd binnen handbereik.”

Hoe ontwikkelen keuringen en beheer zich in België?

Om zich heen ziet Heidi de hulpmiddelenbranche veranderen. Door schaarste en druk op verpleging en technische medewerkers, kiezen steeds meer organisaties ervoor om hun hulpmiddelen extern te laten keuren, beheren en onderhouden. Arda Medical biedt hierin als enige organisatie in België onafhankelijke dienstverlening. “Het belangrijkste is om de service laagdrempelig te houden. Geen torenhoge tarieven vragen, maar een kwalitatief keuringsconcept bieden waar bedrijven écht iets aan hebben”. 

Eigen hulpmiddelen laten keuren?

Ben je op zoek naar onafhankelijke keurmeesters voor jouw organisatie? Of wil je meer weten over het Stigah keurmerk? Laat het ons dan weten! Wij ondersteunen je graag bij het veilig houden van jouw hulpmiddelen.