Alhoewel digitalisering in veel markten heel normaal gevonden wordt, is dit in de zorg nog niet zo vanzelfsprekend. Vanuit Stigah zet Hugo Henraat zijn expertise in om toegankelijke oplossingen te creëren voor veilige en toekomstbestendige digitalisering in de zorg.

Al sinds zijn eerste baan vormde Hugo Henraat, als projectmanager op het gebied van automatisering, de brug naar gebruikers om ICT begrijpelijker te maken. Sinds 2021 richt hij zich met Stigah volledig op de kansen van digitalisering binnen de zorgsector. “Voor mij is automatiseren volledig eigen, maar ik zie ook hoe spannend het is binnen deze markt. Veel zorginstanties zien digitalisering als een ingewikkelde kostenpost, terwijl je met de juiste inzet zorgt voor snelheid, efficiëntie en vooral blije medewerkers”.

Belangrijkste aandachtspunt van digitalisering in de zorg

Omdat digitalisering in de zorg voor veel organisaties zo’n ingewikkeld onderwerp is, roept het regelmatig angst op. Stigah neemt onzekerheden weg door de gebruiker volledig centraal te zetten in de ontwikkeling van digitale protocollen. “Vaak zien we dat het mis gaat omdat er ‘te veel’ mogelijk is” vertelt Hugo. “Er worden technieken ingezet die van bovenaf heel handig lijken of gedreven zijn vanuit administratieve processen. Voor de mensen in de praktijk blijkt dit echter niet te werken. Zij hebben andere behoeften en lopen tegen andere vragen aan. Wij blijven onze protocollen dan ook verbeteren vanuit het oogpunt en de ervaringen van onze eindgebruikers.”

Volgens Hugo is iets nieuws ontwikkelen de kunst van het weglaten. Less is more, zegt hij. Door te digitaliseren vanuit de vraag waar gebruikers mee lopen, merkt Stigah dat mensen
de software gemakkelijk accepteren. De gebruikers worden tijdens de opstartfase actief begeleid, waardoor vragen direct beantwoord kunnen worden en ook de medewerkers zonder computer achtergrond zo aan de slag kunnen. “Wij laten alleen zien wat de gebruiker nodig heeft, alle andere opties worden weggelaten. Zo blijft het overzichtelijk en zorgen we dat iedereen makkelijk met ons platform kan werken.”

Platform voor digitale protocollen

Ieder hulpmiddel is anders, in de digitalisering van keuringen en inspecties is hier rekening mee gehouden. Bij elke inspectie worden alleen de relevante vragen getoond, zodat de keurmeester snel en efficiënt een keuring of inspectie kunnen uitvoeren.

Een groot voordeel van digitale protocollen ten opzichte van de tot nog toe gebruikte papieren carbonvellen, is de mogelijkheid om snel wijzigingen door te voeren. Met actieve monitoring zorgt Stigah dat alle protocollen voldoen aan de laatste wet- en regelgeving, ISO- normen én NEN-normen. Bovendien is de opgeslagen data minder foutgevoelig en zijn zowel het logboek als de administratie van de keurmeester met dit platform direct op orde.


Veiligheid en bescherming van gegevens

Hugo benadrukt dat veiligheid en de bescherming van persoonsgegevens enorm belangrijk zijn in de toekomst van digitalisering in de zorg. “Generieke productdata is wat mij betreft deelbaar, dit komt de veiligheid van het hulpmiddel ten goede. Persoonsdata is dat nooit!

Benut de kansen van digitalisering in jouw bedrijf

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van digitalisering voor jouw organisatie? Laat het ons dan weten! We helpen je graag om je hulpmiddelen veilig te houden door processen op een gemakkelijke en efficiënte manier te digitaliseren.