Gerhard Regelink is een keurmeester hoog-laag bedden in hart en nieren. Eén keer per jaar keurt hij zelfs een week lang belangeloos bedden in L’ Accolade een vakantiepark in Frankrijk ingericht voor gasten met een beperking. Gerhard woont in Zelhem in Gelderland en heeft het zelfstandige keuringsbedrijf NORMCheck. Naast Stigah keurmeester in hoog-laag bedden, is hij ook keurmeester in tilliften, plafondliften en bad- en douchemiddelen en geeft hij trainingen bij Stigah. Een allrounder dus. Hier vertelt hij over het belang van keuringen van zorgbedden met een scherp oog voor wat er beter kan.  

“Dat één keer per jaar de hoog-laag bedden gekeurd worden, is een goeie zaak. Daar sta ik helemaal achter. Het is slim voor het waarborgen van de veiligheid en bedrijfszekerheid. Door jaarlijks de hoog-laag bedden te laten keuren, voorkom je uitval. Juist doordat wij als keurmeesters kleine defecten vroeg opsporen, zodat ze gerepareerd kunnen worden. Dit bespaart kosten omdat het aantal bedden dat uitvalt, vermindert. Maar nog belangrijker vind ik dat zorginstellingen door de jaarlijkse keuring gevaarlijke situaties voorkomen.”  

Omgeving meenemen 

Hij verwijst daarmee naar het feit dat hij regelmatig dingen ziet die echt gevaar kunnen opleveren. Zoals een matras dat te smal, te kort is of te dik is. De kans op beknelling neemt dan toe. Bij een te hoog matras kan een client uit bed vallen omdat de minimale bedhekhoogte van 220mm niet gehaald wordt. Andere onveilige situaties die regelmatig voor komen zijn ongeaarde stekkerdozen, defecte trekontlastingen en defecte bedrading van handbedieningen.  

Ook de omgeving van het bed is van belang. Gerhard: “Ik vind dat het de taak van de keurmeester is om niet alleen het bed te keuren, maar zeer zeker ook de directe omgeving ervan. Denk hierbij aan reinheid of te weinig ruimte. Zo kunnen stofnesten tot bacteriegroei leiden. En wat gebeurt er als het bed in de hoogste stand gezet wordt? Komt deze dan vast te zitten onder een vensterbank of drukt het bed een wandcontactdoos van de muur. Ook daar letten we op.” 

Dat lijken misschien kleinigheden, maar zo waarschuwt hij, dat is een onderschatting: “Brandgevaar en bijvoorbeeld verstikking van de cliënt liggen op de loer en meer nog als deze zelf helemaal niets meer kan.” 

Waarom verplicht keuren

“Door te keuren wordt dus veel leed voorkomen”, vervolgt hij, “wat ik daarom ook zo erg vind, is dat er nog altijd situaties zijn waarin een hoog-laagbed helemaal niet gekeurd wordt.” Dat is vaak het geval als bedden van ‘buiten’ een zorginstelling binnenkomen en als ze bij particulieren staan. De kans dat het misgaat met alle gevolgen van dien neemt dan toe tot zelfs een verhoogde kans op elektrocutie. En niet alleen de persoon in het bed loopt hier meer gevaar maar ook de verzorgers.  
Wat mij betreft en ik kan het niet genoeg benadrukken, komt er daarom een jaarlijkse verplichte keuring voor alle hoog-laag bedden, waar ze ook staan.”  


Wil jij ook je bedden jaarlijks keuren?
 

Als keurmeester kan je bedden eenvoudig en snel digitaal keuren bij Stigah. Hiermee weet je zeker dat het bed veilig is en dat je voldoet aan de wet- en regelgeving en de laatste ISO & NEN normen. 

Voorwaarden

Voor de erkenning ontvang je per omgaande een factuur per e-mail. Na betaling wordt het proces voor Stigah erkenning gestart.

Je bedrijf voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • Je bedrijf staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK)
  • Je bedrijf verzorgt minimaal 10x per jaar onderhoud aan zorghulpmiddelen
  • Je bedrijf beschikt over de juiste gereedschappen en meetapparatuur om keuringen en inspecties uit te voeren
  • Beoogde medewerkers voor Stigah keurmeester zijn minimaal NEN 3140 VOP gecertificeerd.

Voorwaarden

Voor de bestelling van producten ontvang je per omgaande een factuur per e-mail. Zodra de betaling binnen is worden de producten direct per post aan verstuurd.

 

Als je de producten met spoed nodig hebt, neem dan even contact met ons op. Tijdens kantooruren zijn wij telefonisch te bereiken op 0251-212993. 

 
 

Voorwaarden 

Voor de boeking van de training ontvang je per omgaande een factuur per e-mail. Na betaling wordt de boeking en reservering definitief.

Het annuleren van de training kan tot 4 weken voor de cursus dag kosteloos worden geannuleerd en wordt het bedrag teruggestort. Na 4 weken gelden de volgende annuleringskosten:

  • 4 tot 2 weken voor aanvang van de cursus € 75
  • Binnen 2 weken voor aanvang van de cursus € 150
  • Binnen 48 uur wordt het volledige bedrag in rekening gebracht
 
We behouden ons het recht voor om een training te annuleren of verplaatsen als er onvoldoende deelnemers zijn.
 
 

Als je de training naar een andere dag wilt verplaatsen, neem dan even contact met ons op.