Stigah  – Al bijna 20 jaar een begrip in de zorgwereld. Inmiddels zijn meer dan 1000 keurmeesters en hulpverleners in de zorg door Stigah getraind en gecertificeerd voor het onafhankelijk keuren en inspecteren van hulpmiddelen en worden jaarlijks ruim 20.000 hulpmiddelen gekeurd met de Stigah protocollen. Een veilig idee voor al die mensen die afhankelijk zijn van hulpmiddelen om de kwaliteit van leven te verbeteren.

Veilig werken met deze hulpmiddelen vereist niet alleen periodieke keuring en inspectie maar ook bekwaamheid in goed gebruik. In de gebruiksaanwijzingen van klasse 1 medische hulpmiddelen en diverse NEN en ISO normen staat dat deze hulpmiddelen periodiek gecontroleerd moeten worden door de zorgverlener, maar ook bediend moeten worden door bekwaam en bevoegd personeel. Stigah kan je hierbij helpen.

Inspectie van tilbanden

Naast de dagelijkse controle voor gebruik, blijft een uitgebreide periodieke inspectie van een tilband noodzakelijk. Op dit moment stelt de NEN 7506 dat tilbanden minimaal 1 x per jaar geïnspecteerd moeten worden. Met de nieuwe ISO 10535 wordt zelfs 1 x per 6 maanden voorgeschreven.

In de meeste zorginstellingen worden tilbanden geïnspecteerd door keurmeesters die jaarlijks langskomen voor onderhoud en keuring van de tillift. Maar het verzamelen van alle tilbanden om geïnspecteerd te worden tijdens deze jaarlijkse keuring van een tillift kan een uitdaging zijn.

Woonzorggroep Samen heeft er mede daarom voor gekozen om hun Ergocoaches zelf de periodieke inspecties van tilbanden te laten verzorgen. Het biedt ze meer flexibiliteit in de planning voor inspecties en kunnen daarmee ook eenvoudig voldoen aan de ISO 10535. Leontien Kwast, Ergocoach bij Woonzorggroep Samen geeft aan dat zij hiermee hun rol als Ergocoaches meer kunnen profileren binnen de organisatie.  Wij kunnen zelf periodiek de tilbanden uitgebreid inspecteren en bij schade ook de tilband gelijk afkeuren en de client van een nieuwe tilband te voorzien. Ook wordt de Ergocoach bij twijfel na een dagelijkse controle ingeschakeld voor het geven van definitief besluit de tilband wél of niet af te keuren. Hiermee vergroten we de veiligheid voor onze cliënten”.

De periodieke inspectie van een tilband kan dus ook door ervaren zorgmedewerkers zelf worden uitgevoerd mits ze beschikken over de juiste kennis en ervaring.

Veiligheid gaat verder

Wist je dat het overgrote deel van ongelukken gebeurt door onjuist gebruik van sta- en tilliften? Het vergroten van veiligheid gaat daarom veel verder dan alleen inspectie, keuren en onderhoud. Goed gebruik door verzorgend personeel is daarom heel erg belangrijk. Daarnaast is het net zo belangrijk dat je als zorgorganisatie beschikt over voldoende bevoegd en bekwaam personeel en dat je dit eenvoudig en op de juiste manier kan toetsen. Gelukkig kan je dit nu ook zelf organiseren met de juiste tools en kennis.

Samenwerking

Per 1 september jl. is Stigah daarom een samenwerking aangegaan met Trea van der Wijk. Sinds 1993 actief in de wereld van tillen en verplaatsen. Vermoedelijk de meest ervaren trainer en coach in Nederland met betrekking tot het gebruik van tilbanden en tilliften. Samen met Trea zijn er een 3-tal trainingen ontwikkeld die allemaal een belangrijke bijdrage leveren om de veiligheid voor cliënten en medewerkers in de zorg te vergroten.

3 nieuwe gebruikers trainingen

Training Inspectie Tilbanden

Hoe mooi zou het zijn als uw eigen Ergocoach of zorgpersoneel zelf de periodieke inspectie uitvoert? Naast flexibiliteit en lagere kosten, ben je als zorgverlener meer zelf in controle en verrijk je de kennis van je zorgpersoneel. 

Lees meer en schrijf je nu in…

Training Professioneel gebruik sta/tilliften & tilbanden inspectie 
Het vergroten van veiligheid van zorghulpmiddelen waaronder sta- en tilliften vallen, gaat verder dan alleen inspectie, keuren en onderhoud. Het goed gebruiken door verzorgend personeel is ook erg belangrijk om de veiligheid voor cliënten en zorgpersoneel te vergroten. Daarom biedt Stigah nu ook de training aan: ‘Professioneel gebruik sta/tilliften met tilbanden inspectie’. 

Lees meer en schrijf je nu in…

Training Aftoetsen collega’s op professioneel gebruik sta/tilliften 

Als zorg organisatie wil je dat je medewerkers in de zorg bevoegd en bekwaam zijn in het werken met patiënten liften. In deze training leert de Ergocoach hoe zij hun collega’s kunnen toetsen in het adequaat en juist toepassen van de sta- en de tillift. 

Lees meer en schrijf je nu in…

Eigen hulpmiddelen laten keuren?

Ben je op zoek naar onafhankelijke keurmeesters voor jouw organisatie? Of wil je meer weten over het Stigah keurmerk? Laat het ons dan weten! Wij ondersteunen je graag bij het veilig houden van jouw hulpmiddelen.