In de wereld van zorginstellingen is het naleven van normen en voorschriften van vitaal belang. Het waarborgt niet alleen de veiligheid van zowel patiënten als zorgverleners, maar het verbetert ook de kwaliteit van de zorg die wordt geleverd. Een recente ontwikkeling die de aandacht heeft getrokken binnen deze sector is het intrekken van de NEN7506 norm voor hulpmiddelen en de gevolgen hiervan voor zorginstellingen.

De Nederlandse NEN7506 norm was lange tijd het referentiepunt voor zorginstellingen als het ging om het periodiek inspecteren en onderhouden van patiëntentilliften en lichaamsondersteuningen voor een doelmatig en veilig gebruik. Maar omdat de norm was verouderd en niet meer past binnen de huidige wet- en regelgeving moest deze aangepast worden.

Achtergrond en Motivatie voor het intrekken van de NEN7506 Norm

Een marktconsultatie in 2023 heeft aangetoond dat een ruime meerderheid van instellingen en andere belanghebbenden voorstander waren voor het herschrijven van de NEN7506. Ook Stigah was groot voorstander om de NEN7506 te herschrijven; Waar de ISO 10535 vooral generiek de inspectie richtlijnen beschrijft, was de NEN 7506 veel uitgebreider en specifieker. Dit zorgde voor meer uniformiteit in keuren en minder ruimte voor interpretatie en daarmee dus meer veiligheid. 

Echter, recentelijk is door de NEN commissie besloten om de NEN7506 norm in te trekken. De belangrijkste redenen hiervoor waren de hoge kosten voor het herschrijven van de norm en de meerderheid van tillift fabrikanten in de normcomissie die voorstander waren om de norm in te trekken; In hun ogen voegt een aangepaste NEN7506 onvoldoende toe aan de ISO 10535.

Gevolgen voor Zorginstellingen

Om als zorginstelling of als beheerder van hulpmiddelen te voldoen aan de ISO 10535 gaat er wel wat veranderen; In de ISO 10535 wordt gesteld dat tilbanden eens per 6 maanden geïnspecteerd moeten worden i.p.v. eens per jaar. In de praktijk wordt de inspectie van tilbanden meestal gecombineerd met de jaarlijkse keuring van tilliften. Dit kan gevolgen hebben voor de inzet van personeel en zal vermoedelijk leiden tot hogere kosten. Vanuit Stigah zullen wij de normcommissie vragen om advies hoe instellingen hier het beste mee om kunnen gaan.

Ook het keuren van acculaders kan veranderen; daar waar de NEN 3140 van toepassing was op deze laders ligt dat nu wat genuanceerder; Voor veel medische hulpmiddelen geldt de strengere NEN-EN-IEC 62353 norm waarvoor andere en duurdere meetapparatuur nodig is. In het geval van een acculader voor een tillift is het verstandig om uw technische dienst of leverancier te vragen om advies; de locatie van de acculader is hierbij namelijk van belang.

Geen Gevolgen voor de Kwaliteit van Keuringen

In de markt gaan geluiden rond dat de ISO 10535 minder streng is en dat daarmee keuringen dus sneller kunnen worden uitgevoerd. Dat is zeker niet het geval!  Controle van alle mogelijke risico punten blijft belangrijk om een veilige werking van het hulpmiddel te borgen. Bij een ongeval zal de IGJ altijd vragen om een keuringsrapport waaruit blijkt dat alle punten zijn geïnspecteerd die een veilige werking van het hulpmiddel garanderen. Een nieuwe norm verandert daar niets aan.

Voordelen van ISO 10535 voor Zorginstellingen

Hoewel het voldoen aan de ISO 10535 norm uitdagingen met zich meebrengt voor zorginstellingen, zijn er ook voordelen verbonden aan deze naleving. Ten eerste verbetert het naleven van internationale normen zoals ISO 10535 de interoperabiliteit en compatibiliteit van hulpmiddelen tussen verschillende zorginstellingen en zelfs tussen landen. Dit vergemakkelijkt bijvoorbeeld het delen van apparatuur tussen zorgfaciliteiten en kan de efficiëntie van het zorgproces verbeteren.

Daarnaast kan het naleven van de ISO 10535 norm de veiligheid van patiënten en zorgverleners verder verbeteren door te zorgen voor hoogwaardige, goed geteste tilliften die voldoen aan strenge internationale normen voor kwaliteit en betrouwbaarheid.

Conclusie

Het intrekken van de NEN7506 norm voor hulpmiddelen markeert een verschuiving naar internationale standaarden zoals de ISO 10535 norm binnen de zorgsector. Daar waar de nieuwe norm uitdagingen brengt, levert het indirect ook voordelen op. Maar een ding is zeker, de kwaliteit van keuren kan en mag door de nieuwe norm niet veranderen.

Vragen?

Wilt u meer weten over wat de nieuwe norm voor uw instelling betekent, wij helpen u graag verder!